Ouzo on kirkas aniksenmakuinen kreikkalainen viina

Ouzo (ούζο) on kirkas aniksenmakuinen kreikkalainen viina, jota valmistetaan rypäletisleestä. Ouzo juodaan veteen sekoitettuna, jolloin se muuttuu samean valkoiseksi. Syynä on anisöljyn veteen liukenemattoman ainesosan anetolin sakeneminen. Turkissa vastaavaa juomaa kutsutaan rakiksiRomaniassaBulgariassa ja Makedoniassa tunnetaan näitä muistuttava anis- ja fenkoliviina mastika, joka on jopa Bulgarian kansallisjuoma. Ouzon kaltaisia ja samaan tapaan nautittavia alkoholijuomia ovat ranskalainen pastis, libanonilainen arak ja ranskalaista ja sveitsiläistä alkuperää oleva absintti.

Euroopan yhteisöjen neuvosto on määritellyt asetuksella (ETY) N:o 1576/89 ouzon seuraavasti. Jotta aniksella maustetusta tislatusta alkoholijuomasta voidaan käyttää nimitystä “ouzo”, sen on oltava:

  • valmistettu yksinomaan Kreikassa,
  • valmistettu yhdistämällä alkoholeja, jotka on maustettu maseroimalla tai tislaamalla alkoholin

kanssa aniksen siemeniä ja mahdollisesti saksankuminan siemeniä, Chioksen saarelta peräisin olevan lentiscus-kasvin (Pistacia lentiscus Chia tai latifolia) mastista sekä muita aromisia siemeniä, kasveja ja hedelmiä; mausteiden kanssa tislatun alkoholin osuuden on oltava vähintään 20 % ouzon sisältämästä alkoholista.

Edellä tarkoitetun tisleen on oltava:

  • tislattu perinteisellä kuparisella panostislauslaitteistolla, jonka vetoisuus saa olla enintään 1 000 litraa,
  • alkoholipitoisuudeltaan vähintään 55 tilavuusprosenttia ja enintään 80 tilavuusprosenttia.

Ouzon on oltava väritöntä, ja se saa sisältää sokeria enintään 50 grammaa litrassa.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.