Βελονισμός, άγχος, αδυνάτισμα, υπογονιμότητα και οι κίνδυνοι της μεθόδου “καράβης”

Ίσως έχετε ακούσει για τον πρώην πρόεδρο χώρας που υποβλήθηκε σε χειρουργείο για να του αφαιρεθεί βελόνα από τα πνευμόνια. (  http://www.reuters.com/article/2011/05/04/us-korea-roh-idUSTRE7434TZ20110504  αν δεν το πιστεύετε.)   Αν αρχηγός κράτους με τους “καλύτερους” βελονιστές παθαίνει τέτοια, τι τύχη έχουμε οι υπόλοιποι;

Σε μια καταπληκτική φάρσα ένας καθηγητής ιατρικής εκπαίδευσης έπεισε διεθνές συνέδριο ολιστικής ιατρικής να παραδώσει ομιλία σχετικά με πρωτοποριακή του έρευνα σε σχέση με βελονισμό του…κώλου!  Διαβάστε αναλυτικά το σκεπτικό και τις κινήσεις του εδώ.   Δεν είναι μόνο το ευρύ κοινό πολλές φορές ανόητο αλλά και η επιστημονική κοινότητα!

Η σοβαρή πλευρά του θέματος όμως είναι ότι ο βελονισμός πολύ απλά δεν δουλεύει.   Εκτός από μερικές περιπτώσεις (κυρίως στον πόνο στον λαιμό)   Η πιο αναλυτική μελέτη όλων των επιστημονικών δεδομένων καταλήγει ότι ” In conclusion, numerous systematic reviews have generated little truly convincing evidence that acupuncture is effective in reducing pain. Serious adverse effects continue to be reported.”   Αυτά στο Journal of the International Association of the Study of Pain, όχι κάποια τσιράκια φαρμακευτικών εταιρειών.    Αναφέρει θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς από βελονισμό σε συγκεκριμένα επεισόδια.    (Και φανταστείτε βέβαια ότι τα περισσότερα δεν τα μαθαίνουμε ποτέ.)  Δεν έχει λόγο ο συγκεκριμένος οργανισμός να μην δεχτεί οτιδήποτε βοηθάει στην αντιμετώπιση του πόνου.   Αλλά ο βελονισμός δυστυχώς βοηθάει μόνο την ροή χρημάτων από την τσέπη σας σε τσαρλατάνους.  (Καραβης !)

Όσοι επιμένουν ας το αποδείξουν με το εξής απλό πείραμα:  την επόμενη φορά που θα υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση ζητήστε αντί για αναισθησιολόγο, τον …βελονιστή σας!

Leave a Reply

Kyplex Cloud Security Seal - Click for Verification
%d bloggers like this: